Sådan undgår du bakterielle underlivsinfektioner

Kvinders vaginale bakteriemiljø er virkelig smart!

Det er nemlig domineret af mælkesyrebakterier, som er med til at bekæmpe infektioner og holde sygdomme på afstand.

Det er derfor vigtigt, at vi ikke forstyrrer det helt særlige bakteriemiljø og den lave ph-værdi i underlivet, for kommer vi til at gøre det, kan vi risikere at få bakteriel vaginose.

Bakteriel vaginose er en tilstand, hvor den normale og sunde mikroflora af mælkesyrebakterier er erstattet med en dysbiotisk mikrobiota af især anaerobe bakterier.

Forskning har vist, at hver femte danske kvinde ikke har det optimale bakteriemiljø i underlivet. At have et usundt bakteriemiljø i skeden øger risikoen for alvorlige underlivsinfektioner, som kan føre til nedsat fertilitet, graviditetskomplikationer og graviditetstab.

Sådan forebygger du bakteriel vaginose

Her kommer en række input til, hvordan du sørger for en god vaginal hygiejne til gavn for din sunde mikroflora i underlivet:

  • Undgå at bruge tampon under menstruation. Menstruationsblod er basisk og skal derfor ikke holdes inde i vagina i en tampon men have lov til at løbe ud af vagina eller ned i en menstruationskop. Tamponer og bind kan desuden indeholde uønsket kemi og parfume, som kan forstyrre miljøet i vagina. Konventionel bomuld dyrkes med op til 35 forskellige kemikalier til bekæmpelse af svampe, ukrudt og skadedyr. I efterbehandlingen af bomuld benyttes desuden blegemidler for at få den hvide farve, som vi kender fra tamponer og bind. Det kan ikke undgåes, at der efterlades spor af kemikalier i menstruationsprodukterne. Derfor anbefaler jeg genanvendelige stofbind eller mensturation produceret af økologisk bomuld. Personligt er jeg glad for at bruge økologiske stofbind fra bl.a. Women’s Place (det er de lyserøde du ser til venstre på billedet).

  • Undgå at skylle vagina indvendigt.

  • Undgå at bruge sæbe med høj PH-værdi. Ønsker du at bruge sæbe, bør du bruge intimsæbe uden parfume - og vask altid KUN udvendigt.

  • Undgå at tørre dig selv bagfra og forud efter toiletbesøg. Gør du det, kan du overføre tarmbakterier til din vagina.

  • Undgå at lade sædvæske blive i vagina i mere end en time efter sex. Sørg i stedet for at rejse dig op, så det kan løbe ud. Sædvæske er nemlig basisk og kan forstyrre bakteriemiljøet i vagina. Når sædcellerne lander i vagina, skal de hurtigt ledes videre ind i livmoderhulen. For sædcellerne kan ikke overleve ret længe i det sure miljø i vagina. Det er den særlige mucus, der udskilles fra livmoderhalsen, som er med til at suge de levedygtige sædceller op fra vagina og videre ind i livmoderhulen. Livmoderhalsens mucus har præcis den ph værdi, der skal til for at nære og beskytte sædcellerne, så de kan overleve i livmoderhulen i cirka fem dage.

  • Undgå at bruge trusseindlæg hele døgnet. Dit underliv har godt af frisk luft, så undgå at bruge trusseindlæg hele døgnet - med mindre du bruger genanvendelige trusseindlæg lavet af økologisk bomuld. Sov gerne uden undertøj. Og brug undertøj i et åndbart materiale såsom bomuld, bambus, silke eller uld fremfor syntetiske materialer.

  • Undgå at putte genstande eller legemsdele ind i vagina, som først har været en tur i rectum.

  • Sørg for at få tilstrækkeligt med D-vitamin, da mangel på D-vitamin kan øge risikoen for vaginoser.

  • Vær opmærksom på at skiftende sexpartnere kan øge risikoen for bakterielle infektioner.

  • Undgå rygning, da rygning også øger risikoen for bakterielle infektioner.

  • Sørg for at have en sund bakterieflora i tarmsystemet - har du det, er der større chance for, at bakteriesammensætningen i vagina også er sund. (Spis rigeligt med grøntsager og bær samt fermenterede fødevarer, drik rigeligt med vand (2 liter dagligt), dyrk motion, tyg maden grundigt og skab et ustresset miljø omkring dig, når du spiser, bekæmp stress). Læs mere om vigtigheden af en sund tarmflora her.

Ny forskning: Bakteriel vaginose kan overføres fra mand til kvinde!

Et nyt studie fra Australien viser, at bakteriel vaginose (BV) kan overføres fra mand til kvinde under sex.

Studiet er offentliggjort i The New England Journal of Medicine og har overrasket forskere verden over.

Da bakteriel vaginose relaterede bakterier kan overføres mellem partnere, undersøgte forskerne, om behandling af mandlige partnere kunne reducere risikoen for at kvinder fik det igen.

Resultatet af undersøgelsen viste, at:

  • 63 pct. af kvinderne i kontrolgruppen fik BV igen inden for 12 uger.

  • Kun 35 pct. af kvinderne i den gruppe, hvor partneren også blev behandlet, fik BV igen.

Det vil altså sige, at behandling af mandlige partnere næsten halverede kvindernes risiko for at få BV igen.

Forskernes nye fund peger på, at en mere effektiv behandling end den nuværende kan være, at:

  • Behandle både kvinden og hendes mandlige partner med antibiotika

  • Anvende antibiotikacreme på mandens penis for at reducere risikoen for tilbagefald

  • Øge opmærksomheden på BV som en mulig kønssygdom og dermed inkludere den i kønssygdomstests

Den nye forskning kan altså revolutionere den måde, vi forholder os til BV på, og kan måske endda mindske antallet af kvinder, der lider i stilhed, fordi de får bakteriel vaginose igen og igen uden at forstå hvorfor. Dermed vil færre kvinder opleve fertilitetsproblemer og graviditetstab.

Symptomer på bakteriel vaginose

Symptomer på bakterielle infektioner i vagina er:

  • øget udflåd

  • dårlig lugt

  • sommer tider også kløe eller svien - men ikke altid.

Svampeinfektioner klør som regel mere end vaginoser men giver færre lugtgener.

Bemærk desuden, at bakteriel vaginose også kan være helt uden symtomer og gener - ligesom klamydiainfektioner. Så du kan desværre gå rundt med en uønsket tilstand i underlivet helt uden at vide det. Hele 50-75 pct. af kvinder med bakteriel vaginose har ingen symptomer!

Laboratorietest kan afsløre bakteriesammensætningen i vagina

Jeg tilbyder en laboratorietest, der kan kortlægge dit vaginale mikrobiom og give dig svar på, om din bakterieflora er i balance eller ej. Den kortlægger både de “gode” og “dårlige” bakterier, der findes i din vagina samt afslører, om du har en svampeinfektion.
Du kan læse mere om testen samt se et eksempel på den ved at klikke her.

📩 Skriv til mig, hvis du vil vide mere eller bestille en test: kontakt@trinefagerskov.dk